DEPREME HAZIR MIYIZ?
Dün show tv'de siyaset meydanın konusu hepimizin unuttuğu ama son zamanlarda yurdumuzun çeşitli yerlerinde orta ölçekli depremlerın olmasıyla hatırladığımız bir türkiye gerçeğidi!
Hiç bu soruyu kendinize sordunuz mu? "istanbul binalarıyla,köprüleriyle,kızılayıyla ve halkıyla depreme hazır mı? bu çok korkutucu sorunun cevabı kocaman bir hayırdan başka birsey degıl!Hala çok sayıda çürük binamız var,köprülerimiz hala bakımsız bir fırtına da bogaziçi köprüsünün halatlarının koptuğunu hepiniz hatırlarsınız!Yapılan bakımlar ne kadar yeterli illa başımıza büyük bir felaket mi gelmesi gerek neden öncesinde tüm önlemlerimizi almayız.Yetkilileri anlamak mümkün değil benide korkutan deprem değil yetkililerin bu vurdumduymaz tavırlarıdır!
Vandaki depremde kızılayın ne kadar sıkıntılar çektiğini verilen çadırların ne halde oldğunu gördük pekı nufusu 15 milyon üzerinde olan istanbul için ne kadar hazır kızılay umarım hiçbirimiz bunu tecrübe etmek zorunda kalmayız.umarım sadece deprem olduğunda değil öncesinde de gerekli tüm hazırlıklar tamamlanmış olur.
İTÜ Deprem Araştırma Alt Grubundan Prof. Dr.Naci görür yabancı bilimadamlarıyla marmara denizinin tabanında yaptığı araştırma sonucu silivri adalar arasında her an deprem olmaya hazır bir fay olğdunu ve bu depremin en az 7.2 olacagını deprem süresinin 40 saniye cıvarında olacığını soyledı.Tsunami konusunda da açıklamalr yapan Prof. Dr. Naci Görür 17bin yıl önce tuzla yakınlarında 17 metrelik tsunami meydana geldiğni,1509 yılındaki depreminde dalgaların surları aştığını.1999depreminde bile değirmendere'de 2-3 metrelik tsunami oluştuğunu belirtti.Olası depremin 2029 yılına kadar beklendiğni belirtti.
beklenen istanbul depremin 1509'daki küçük kıyamet depremi ile aynı etkiye olacagını sözlerine ekledi.
İstanbuldaki bina sayısı 1.600.000 bu binaların sadece %1 hasar görse oluşacak hasar bile çok korkutucuyken daha fazlasını insan düşünmek istemiyorum sadece .zeytinburnuda 16.000 çürük bina tespiti yapıldğını düşünecek olursak istanbulun genelini varın gerisini siz düşünün.
Birde meşhur "Kentsel Dönüşüm" var.Bir binanın bilimsel olarak sağlam mı değil mi diye yapılacak bilimsel araştırmlar 4gün alıyor istanbulda konut sayısının 1.600.000 olduğunu düşünürsek bunun da uygulanması imkansız belli bölgelerde rant sağlamaya yönelik bir yasa olmaktan öteye geçemeyeceğini görebiliriz.
Peki deprem öncesi anında ve sonrasında yapılması gerekenler
Daha önceden içersinde temel malzemelerin (su,sargı bezi,ağrı kesici,battaniye,kibrit ya da çakmak ve düdük) olduğu bir deprem çantasını hazırlamadıysanız biran önce hazırlayıp kapıya yakın bir yere koymayı ihmal etmeyiniz.
Deprem anında asansör balkon ve merdivenlerden uzak durunuz.
Deprem anında ya bir masa altına ya da kapı kirişlerinde cenin pozisyonu alınız.
Deprem bitince artçılarının da olacagı unutulmamalı bulundugumuz binayı sakince terk etmeliyiz.
Yorum Gönder